Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009

Μερικές σκέψεις για τη δημιουργία θεατρικού εργαστηρίου

Το παρόν δημοσιεύεται ως εστάλη απ' τον αναγνώστη του blog Κώστα Τζιωτάκη.


ΣΚΟΠΟΣ

  • Η δημιουργική έκφραση, επικοινωνία, ψυχαγωγία,των νέων –και όχι μόνο της Κύθνου
  • Η παραγωγή καλλιτεχνικού έργου - παράστασης
  • Η θεατρική εκπαίδευση
  • Η δημιουργία θεατρικής ομάδας με τη φιλοδοξία να παρουσιάσει έργα σε θεατρικούς χώρους, σε φεστιβάλ, στην Κύθνο, κι αλλού
  • Η προσέλκυση ενδιαφερομένων από άλλες συγγενείς μορφές τέχνης (χορός, τραγούδι, ζωγραφική, λογοτεχνία)
  • Η ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας στο νησί
  • Η ενίσχυση των δεσμών με το Χωριό, τη Χώρα και τα αλλά νησιά
  • Η προσπάθεια να εκφραστούν καλλιτεχνικά τα σύγχρονα προβλήματα του νησιού και οι παραδόσεις του
  • Αλλά πριν απ’ όλα, το εργαστήρι να είναι ένας χώρος που ο καθένας θα έρχεται για να περνάει καλά, θα έρχεται πραγματικά για να παίξει, θα έρχεται για να χαρεί τη διαδικασία του να κάνει πράγματα που δεν του επιτρέπει ο καθημερινός κοινωνικός του ρόλος.

ΧΩΡΟΣ


Να υπάρξει χώρος που θα διαμορφωθεί κατάλληλα στον Α’ Όροφο της Πατριωτικής Στέγης του Συνδέσμου. Ο χώρος μπορεί να βελτιωθεί ώστε να καλύψει και ανάγκες παραστάσεων εκτός από μαθήματα , πρόβες, σεμινάρια που βασικά θα εξυπηρετεί


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


Το εργαστήριο θα πρέπει να έχει μέλη, γιατί πρέπει να εξασφαλίζεται μια συνέχεια στην εκπαίδευση και φυσικά στις παραστάσεις Θα είναι ανοιχτό στην ακρόαση οπότε κρίνεται σωστό. Φυσικά είναι ανοιχτό σε καινούρια μέλη .Τα προβλήματα λειτουργίας του και προγραμματισμού θα τα λύνει μόνο του

Θα υπάρχει σταθερός δάσκαλος - σκηνοθέτης


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ


Θα γίνονται μαθήματα υποκριτικής, τεχνικής, αυτοσχεδιασμού με βάση σκηνές από θεατρικά έργα ή την προετοιμαζόμενη παράσταση, ή άλλο υλικό.

Μπορούν να οργανώνονται σεμινάρια για συμπληρωματικές γνώσεις όπως σωματικό θέατρο, φωνητικη - τραγουδι, σκηνοθεσία, κινηματόγραφος, θεατρική γραφή κλπ, με όσους θα ήθελαν να παρακολουθήσουν.

Η παρακολούθηση του καλού θεάτρου και του καλού κινηματογράφου μπορεί να πάρει πιο ομαδικό χαρακτήρα και να γίνεται καλύτερη προσέγγιση.

Μπορεί να διαδοθεί η θεατρική βιβλιογραφία -ελληνική και ξένη- για την εκπαίδευση του ηθοποιού.

Το blog μπορεί να βοηθήσει στις ενημερώσεις, ανταλλαγή απόψεων.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ


O Σύνδεσμος θα καλύπτει το κόστος λειτουργίας. Όμως η ανάπτυξη κι άλλων δραστηριοτήτων ή πρόσθετων σεμιναρίων θα πρέπει να απασχολήσει το εργαστήρι για την εξεύρεση πόρων, χορηγών


ΑΜΕΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Mπορεί να ξεκινήσει απ’ τον Απρίλη με μαθήματα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού μια φορά τη βδομάδα.

Στόχος στο τέλος Ιούνη να παρουσιαστεί η δουλειά που θα γίνει είτε σε ανοιχτό μάθημα είτε αν κριθεί σε παράσταση.

Σεμινάριο στην Κύθνο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου που να καταλήγει κάπου και να μας συνδέει και με τις τοπικές θεατρικές δραστηριότητες και τις ιδιαιτερότητες του νησιού.


Σημείωση από Syndesmos Dryopideon: Την Πέμπτη 02/04, στις 20:30, στην Πατριωτική Στέγη ξεκινούν τα μαθήματα του Θεατρικού Εργαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου