Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Το ημερολόγιο του Συνδέσμου στην Ελευθεροτυπία


Τα υφαντά της Δρυοπίδας Κύθνου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ kiousis@enet.gr

Για όσους δεν γνωρίζουν το στημόνι και το διάσιμό του, την κρεβαταριά και το πανί της πραμάτισης, το ντρομιδόφυλλο και τα ρούχα της κοιμησιάς, την καρβατζίκα, τους στραπουντες, τη νυχτόμπολα, το φετινό ημερολόγιο του Συνδέσμου Δρυοπιδέων Κύθνου, τηλ. 210-5904662, αφιερωμένο στα πιο χαρακτηριστικά θερμιώτικα υφαντά, διαφωτίζει πλήρως.
«Η υφαντική τέχνη σημαίνει τη συγκεκριμένη τεχνική της ύφανσης, δηλαδή τη διαπλοκή των νημάτων για τη δημιουργία του υφάσματος -αλλά συχνά δηλώνει και ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής των υφαντών και επομένως εμπεριέχει διάφορες επιμέρους τεχνικές, όπως τη δημιουργία του νήματος και τη βαφή του, το διάσιμο του στημονιού και το στήσιμο της κρεβαταριάς» λέει η Στάμη Τσικοπούλου-Μαρτίνου. «Τα παλιότερα χρόνια, στην αγροτοποιμενική Ελλάδα, η υφαντική τέχνη αποτελούσε αναπόσπαστο στοιχείο της σύνολης παραγωγικής δραστηριότητας του αγροτικού νοικοκυριού. Χωρίς αυτήν, η επιβίωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, ο οποίος αντλούσε τα προ το ζην από την καλλιέργεια της γης και την εκτροφή των ζώων, ήταν αδύνατη. Αλλά και όταν άρχισε να αναπτύσσεται το εμπόριο, το περίσσευμα που παρείχε τη δυνατότητα ν' αγοραστούν κάποια προϊόντα, συμπληρωματικά της αγροτικής παραγωγής, ήταν ελάχιστο».

Τα υφαντά που παρουσιάζονται στο ημερολόγιο του Συνδέσμου είναι αδιάψευστοι μάρτυρες υψηλής αισθητικής όπου η ομορφιά συνήθως συμβαδίζει με τη στερεότητα, την ποιότητα και την αντοχή του χειροποίητου στον χρόνο.

Εύλογο το ερώτημα που τίθεται: η τέχνη της υφαντικής θα μπορούσε να αναβιώσει στο νησί; «Η απάντηση ξεπερνά κατά πολύ το πλαίσιο αυτού του ημερολογίου. Εδώ απλά κάνουμε μια προσπάθεια να τα καταγράψουμε ανατρέχοντας στις μνήμες των μεγαλυτέρων εν ζωή Θερμιωτών και να τα φωτογραφίσουμε, ελπίζοντας οι νεότεροι να τα μάθουν και να τα εκτιμήσουν όπως τους πρέπει. Τα υπόλοιπα θ' ακολουθήσουν». *

Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" 21-01-2010 http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=123481

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου